lördag 30 augusti 2008

Lördag 30/8, Sprint + Jaktstart

Vi vaknade upp till strålande solsken och kunde se de vackra bergen som omger Canmore genom köksfönstret. Det var lite kyligt på morgonen, men när det var dags att starta på förmiddagens sprint hade temperaturen stigit någr grader och det var riktigt behagligt. Dagens tävlingar hade TC på Canmores längdskidstadion, där bland annat Gunde Svan körde hem guldmedaljer under OS 1988. Sprinten gick helt inne i det täta spårområdet där själva orienteringen var ganska enkel men det fanns en del småknepiga vägvalsproblem med höjdskillnader och möjligheter att gena genom mer eller mindre tät skog. Jag gjorde ett bra sprintlopp och det kändes hyfsat att springa men jag var ändå lite förvånad att jag bara var 4 sekunder efter segraren Eric Bone (som verkar dyka upp på alla tävlingar i den här delen av nordamerika). Jag trodde att till exempel den kanadensiske sprintspecialisten Patrick Goeres skulle slå mig med ganska mycket på en så här löpbetonad bana.

Efter ett par timmars vila och en muffins till lunch så var det dags för jaktstart över medeldistans baserat på förmiddagens resultat. Även medeldistansbanan hade lite mer skogsterräng än sprinten men det var ändå ganska mycket stiglöpning på banan. Jag inledde direkt från startpunkten med att ta ett annat vägvalän Eric för att förvilla de bakomvarande lite, men det blev inte riktigt så bra som jag tänkt mig och sedan hade jag problem med att riktigt komma in i orienteringen. Jag gjorde många små misstag under banan och var chanslös mot Eric som både sprang och orienterade bättre. Trodde även att jag skulle få släppa förbi Magnus som startat cirka 25 sekunder efter mig, men han visade sig vara ännu tröttare än vad jag var på slutet så jag kunde behålla min andraplats i sammandraget. På prisutdelningen fick jag, och alla andra pristagare, ett slemmigt leksaksskelett i pris.

På kvällen tog vi oss ut till ett KFUM-läger en bit utanför Canmore där vi ska bo under resten av helgen. Vi fick middag och även lyssna på två föredrag. Det första bestod av att banläggarna förklarade för oss hur vi ska bära oss åt för att bemästra morgondagens långdistansbana på kartan "Mount Laurie". Det andra föredraget hölls av sextonåriga Emily Kemp som berättade om sina upplevelser på årets junior-VM i Göteborg. Det märktes ganska snart att hon inte bara är en av kanadas största orienteringstalanger just nu utan att hon även är väldigt duktig på att hålla presentationer inför publik.

Under kvällen började det tyvärr regna och väderprognosen inför mogondagen ser inte lovande ut, det talas till och med om risk för snö.

Sprinten

Jaktstarten


Skidcentret i Canmore.

Inga kommentarer: