fredag 1 augusti 2008

Fredag 1/8, Vattenfall och sprinttävling

Idag var det första dagen med orienteringstävlingar, två stycken till och med. Efter att vi noggrant studerat den speciella TV-kanalen för trafikrapporter i Seattleområdet tog vi ganska tidigt hyrbilen och körde österut mot Cle Elum. På vägen passade vi på att turista lite vid vattenfallet i Snoqualmie Falls. Fallet var inte riktigt lika vildmarksmässigt och imponerande som vi tänkt oss. Större delen av vattnet som rinner i floden leds numera in i en tub ner till ett kraftverk och bara en mindre mängd går över kanten på fallet. Vi tog i alla fall en liten promenad genom en väldigt fuktig, tät och brant skog ner till botten av fallet. Om tävlingsterrängen skulle vara på det sättet skulle det nog bli jobbigt tänkte vi. Lyckligtvis visade det sig att när man passerar passet över Cascade-bergen som sträcker sig längs kusten innanför Seattle och kommer ner på baksidan så blir klimatet genast mycket torrare. I Cle Elum visade det sig vara öppen och torr tallskog som bjöds.

Efter en sväng i downtown Cle Elum (population 1795) och en hamburgare på Dairy Queen lyckades vi på något sätt hitta till det lokala skolområdet där eftermiddagens sprint skulle avgöras. Vi var på plats i god tid, det vill säga långt före banläggaren Eric Bone. Till slut dök han i alla fall upp och började sätta ut kontroller så att tävlingen kunde starta. Nisse gjorde ett stabilt sprintlopp och blev tvåa, ett tjugotal sekunder efter vinnaren. Själv kände jag fortfarande av förkylningen som jag drog på mig efter 5-dagars och nöjde mig med att promenerera runt banan. Terrängen bestod till ena hälften av skolområdet med byggnader och idrottsplaner och till andra hälften av platt och öppen tallskog.

Efter middagen på den officiella tävlingsförläggningen ”Camp Koinoonia”, där vi även bodde under ganska spartanska förhållanden, så arrangerades en så kallad ”Street Scramble”. Tävlingsformen är en sorts Rogaine i stadsmiljö där kontrollpunkterna inte är utmärkta utan man i stället bevisar att man varit på rätt ställe genom att svara på frågor av typen ”När töms postlådan vid postkontoret i South Cle Elum?” Varken jag eller Nisse tog särskilt hårt på tävlingen utan vi nöjde oss med att promenerera till några av de kontroller som verkade intressantast.

Sprintkartan

Inga kommentarer: