måndag 11 augusti 2008

Måndag 11/8, Många monument

Idag hade jag många sevärdheter inplanerade men inte så mycket bilåkande inplanerat. Bara några kilometer norr om Alliance låg dagens första monument, Carhenge. Trots strålande sol på morgonen så var det lite av en besvikelse. En massa gamla bilar som staplats på varandra ute på en åker var inte så mycket snyggare än det låter, men det var i alla fall gratis. Jag fortsatte ganska snabbt norrut mot bergsområdet Black Hills i sydvästra hörnet av South Dakota. Efter att ha färdats fram över den platta jordbruksmarken i Nebraska var det ett skönt avbrott att komma till de lagom böljande men lite steniga skogklädda kullarna. Jag såg väldigt mycket fin orienteringsterräng längs vägen idag, tyvärr hade jag inte haft tid att försöka kontakta den lokala orienteringsklubben som faktiskt finns här.

Mitt första stopp i South Dakota var den gigantiska, men ännu inte färdigställda, statyn Crazy Horse Memorial. Här kunde man se det sönderspränga berget på långt avstånd och köpa diverse indiankrimskrams medan man trängdes med alla andra turister. Jag fortsatte ganska snabbt mot originalet, kolossalporträtten av de amerikanska presidenterna vid Mount Rushmore. Här var det ännu fler turister, men lite mindre krimskrams. Trots att man inte fick lämna stigarna kunde man här faktiskt komma lite närmare själva porträtten, men jag vet inte riktigt om det var bra eller inte för då insåg man bara att inte heller detta monument var färdigställt. Tydligen avbröts arbetet när konstnären Gutzon Borglum dog och de planerade bysterna blev bara porträtt. Jag tycker i alla fall att världens rikaste land skulle kunna kosta på sig att snygga upp berget lite och köra bort den fula sprängstenen som ligger nedanför. Jag funderade också lite på om det var någon mening med att den något överskattade 1900-talspresidenten Theodore Roosevelt fått den mest undanskymda platsen på berget.

Idag var det den första dagen jag tänkt bo i tält, vilket fungerade alldeles utmärkt. Efter att ha stannat till i Rapid City och klippt håret åkte jag mot Nationalparken Badlands och hittat där en väldigt enkel, men gratis, campingplats som dessutom låg ungefär där den var markerad i kartboken.

1 kommentar:

.c sa...

"som dessutom låg ungefär där den var markerad i kartboken"
:D

jag drar mig till minnes vad min far kartritaren berättat om sina erfarenheter av det amerikanska vägnätet för något decennium sedan... han kände sig stundom konstant vilse...