torsdag 9 augusti 2007

En gammal tävling i Idkerberget

Ingen har väl missat att Asplövet lagt upp kartan från sitt kanonlopp på Tunakavlen 1982? Jag skulle vilja lyfta fram några saker som han, i all sin blygsamhet, undlåtit att berätta. Jag är nämligen lite rädd att dagens ungdom (ungefär dom som är födda efter 1982) inte blir så väldigt imponerade av att en 16-åring kunde springa rakt fram och spika alla kontrollerna i öppen och fin dalaterräng.

1. Titta en gång till på kartan. Ser den inte väldigt blek ut? Inte ett enda hygge eller grönområde. Men det betyder naturligtvis inte att det inte fanns några. I början av åttiotalet hade man i Dalarna någon slags konstig idé om att det blir alldeles för lätt att orientera om man redovisar en massa vegetation på kartan. Därför plockade man bort alla hyggen som fanns på 1979-års karta (ritad enligt IOF-norm som en förberedelse för NOM 1980) inför ungdomsstafetten Tunakavlen. Hygge är ju ett svårt karttecken och ingenting för småbarn, ni får allt vänta tills ni är världselit. Det var inte lätt att vara ung på åttiotalet...

2. Höjdkurvorna på kartan är inte så fruktansvärt bra ritade de heller. Så här lite med facit i hand så känns det som ett väldigt bra beslut att ta fram ett nytt grundmaterial och börja om från början i stället för att försöka revidera de gamla kartor som finns över området.

Är det då "rätt" karta (alltså är det verkligen tävlingsområdet 2008) som Asplövet lagt upp? På det får jag nog svara både ja och nej.

Förresten tror jag att kontroll 5 kommer att ritas som stor sten på den nya kartan...

Inga kommentarer: