torsdag 13 september 2007

Äntligen Svarta havet!

Idag provade vi på en ny frukost, Khachapuri. Den georgiska nationalrätten varmt bröd med getost verkar man kunna äta när som helst.

Vi avslutade de vi tyckte återstod av Ogaskurakartan tidigt på eftermiddagen (egentligen är det ganska mycket kvar men det går så långsamt att vi måste sätta stopp någonstans). På kvällen hämtade Akaki upp oss och vi åkte de 14 milen till Batumi. Vår ursprungliga plan var att rita den botaniska trädgården strax norr om staden och det är även den jag fixat grundmaterial för, men under resan fick Akaki på telefon reda på att trädgården var stängd och dessutom kanske inte så lämplig för orientering i nuvarande skick. I stället är det möjligt att vi ritar en karta på strandpromenaden i centrala Batumi, men det får morgondagen utvisa.

Batumi är helt annorlunda än alla städer jag hittills besökt på resan. Det är en typisk badort (eller kurort som alla ryskspråkiga säger) vid Svarta havet och turister ser man överallt fastän säsongen rimligtvis måste gå mot sitt slut nu när skolstarten varit. Det verkar dock vara till övervägande del georgier här, för västerländska turister är det nog fortfarande för krångligt att ta sig hit men potentialen för charterturism finns. Vädret är utmärkt en stor del av året, stränderna fina och de verkar byggas på en del stora, nya hotell. Flygplats finns också och prisnivån måste vara mycket lockande för till exempel de svenska ungdomar som i år sökt sig till Bulgarien i stället för någon medelhavsö.Stranden i Kobuleti strax norr om Batumi.Inga kommentarer: