fredag 21 september 2007
Hemma från Kaukasus
För de som ska åka med på Höst-öst och vill vara maximalt förberedda kan det dock finnas viss bra information. Vill man ha alla överraskningar kvar så är det däremot bättre att låta bli. Det är faktiskt inte så mycket som behövt censureras men vissa detaljer kan ha utelämnats av olika skäl.
Publiceringsdatum på bloggen kommer bli det datum texten skrevs för hand så om ni vill börja från början får ni bläddra ner till 20 augusti. Verkliga publiceringsdatum kan dock bli lite när som helst från nu och framåt och det kan även tillkomma bilder i efterhand. När allt är helt klart så meddelar jag det.
torsdag 20 september 2007
Hemresa
Flygresorna Tbilisi-Istanbul och Istanbul-Arlanda gick bra och jag lyckades faktiskt sova lite på båda planen. Till och med SJ lyckades vara i tid och tog mig smidigt hela vägen hem till Borlänge.
Väl hemma fick jag någon fix idé om att jag skulle åka på 25-mannaträning och umgås lite en timme efter hemkomsten, men tyvärr startade inte bilen som stått stilla i en månad. Ström i bilbatteriet verkade finnas men troligen inte tillräckligt för att dra runt startmotorn. Kanske lika bra det eftersom jag var ganska trött och inte hade en tanke på någon annan ensamträning.
På Istanbuls flygplats finns ett antal exotiska flygbolag representerade.
onsdag 19 september 2007
Sista dagen
På eftermiddagen och kvällen avslutade vi digitaliseringen (det vill säga Pavel avslutade sina delar medan jag har en del kvar att göra på Batumikartan) och så bestämde vi att jag får göra all digitalisering av Vakis Park. Pavel renritade sitt område ganska snyggt för hand och jag tror jag förstått hur han tänkt.
Nu sitter vi båda på flygplatsen, alldeles för tidigt egentligen men Pavel blev tvungen att köpa biljetter här och vi delade taxin hit. Det känns mest skönt att åka hem nu faktiskt, det har inte direkt varit någon avkopplande semester någon gång den senaste månaden.
tisdag 18 september 2007
Vakis Park
Kartritningen gick så där. Jag började med den finaste delen av parken och där var det inga större problem. På eftermiddagen skulle jag dock försöka få dit Lokomotivstadion på kartan och det var betydligt krångligare eftersom den inte alls såg ut som på grundmaterialet. Varken jag eller Pavel hann klart idag som vi hoppats utan vi får återvända i morgon för att avsluta jobbet.
måndag 17 september 2007
Till Tbilisi
Resantill Tbilisi blev inte som vi tänkt i stor buss utan det blev den vanliga, trånga men snabba Marshrutkan igen. Vid busstationen i Tbilisi mötte Akakis bror David oss och vi tog oss med diverse bussar hem till honom. Lägenheten där David och hans gravida fru Marina bor är nyinköpt för pengar som som David tjänat genom att hjälpa USA kriga i Irak. Georgien har som bekant behov av vänskapliga förbindelser med USA och enligt uppgift har man nu den tredje största styrkan i Irak. Det är bara Storbritannien och USA som har fler soldater på plats.
Lägenheten är i alla fall ganska stor och under någon slags pågående renovering. Både jag och Pavel har eget rum att bo i.
söndag 16 september 2007
Återresa
Georgiska flaggan samsas med den autonoma republiken Adjariens vid Batumis hamn.
lördag 15 september 2007
Snabbritat även i Batumi
Här i Batumi har vi bott som inneboende i en familj som verkar bestå av ett odefinierat antal personer äldre än 50 år. Vi har i alla fall ett eget rum som ligger nästan på kartan och det är säkert billigt, hur billigt vet jag ingenting om eftersom jag aldrig lyckas betala för något när vi är i Georgien.
I morgon bitti ska vi ta bussen tillbaka till Kutaisi. Nu är det faktiskt bara kartan i Tbilisi som återstår att göra + naturligtvis en massa digitalisering som vi ligger efter med både här och där.
fredag 14 september 2007
Regn
Medan jag skrev det här gick strömmen, något som händer lite då och då i Georgien. Det och den ständiga bristen på varmt kranvatten har jag lyckats vänja mig hyfsat vid.
Rutschbanor och andra lekredskap finns det gott om. För oss som ska rita karta blir problemet att avgöra om de kommer vara kvar i november.
Nybyggd restaurang i futuristisk stil.
torsdag 13 september 2007
Äntligen Svarta havet!
Idag provade vi på en ny frukost, Khachapuri. Den georgiska nationalrätten varmt bröd med getost verkar man kunna äta när som helst.
Vi avslutade de vi tyckte återstod av Ogaskurakartan tidigt på eftermiddagen (egentligen är det ganska mycket kvar men det går så långsamt att vi måste sätta stopp någonstans). På kvällen hämtade Akaki upp oss och vi åkte de 14 milen till Batumi. Vår ursprungliga plan var att rita den botaniska trädgården strax norr om staden och det är även den jag fixat grundmaterial för, men under resan fick Akaki på telefon reda på att trädgården var stängd och dessutom kanske inte så lämplig för orientering i nuvarande skick. I stället är det möjligt att vi ritar en karta på strandpromenaden i centrala Batumi, men det får morgondagen utvisa.
Batumi är helt annorlunda än alla städer jag hittills besökt på resan. Det är en typisk badort (eller kurort som alla ryskspråkiga säger) vid Svarta havet och turister ser man överallt fastän säsongen rimligtvis måste gå mot sitt slut nu när skolstarten varit. Det verkar dock vara till övervägande del georgier här, för västerländska turister är det nog fortfarande för krångligt att ta sig hit men potentialen för charterturism finns. Vädret är utmärkt en stor del av året, stränderna fina och de verkar byggas på en del stora, nya hotell. Flygplats finns också och prisnivån måste vara mycket lockande för till exempel de svenska ungdomar som i år sökt sig till Bulgarien i stället för någon medelhavsö.
onsdag 12 september 2007
Tillbaka till Ogaskura
tisdag 11 september 2007
Öppna landskap
Turkisk-georgiska gränsen var den enklaste hittills, men även här ville tullarna leta igenom packningen för oss Iranresenärer. Vi hade bestämt oss för att inte åka direkt till Batumi utan i stället återvända till Kutaisi för att fixa lite bättre grundmaterial för kartan först. Nu var det tydligen fullt på SOS Barnby så det fick bli hotell för oss i stället.
Vackert landskap och fint väder.
I Georgien möttes vi av lite mer skog och berg.
I Borjomi tillverkas mineralvattnens Rolls-Royce och vi stannade vid den särskilda vattenaffären för att bunkra lite.
måndag 10 september 2007
Snabbritad karta
Tillbaka till hotellet för en snabb dusch och utcheckning, hoppet levde om att vi kanske skulle kunna ta oss ända hem till Georgien idag. Vid gränsen mellan Azerbaijan och Turkiet grusades dock de förhoppningarna. Först var det kaffepaus på´den azeriska sidan och sedan ville man ha lite extra betalt för servicen att stämpla våra pass.
På den turkiska sidan var problemen av en helt annan sort. I landet med EU-ambitioner vill man väldigt gärna framstå som seriösa vid gränsen. När Pavel försökte köpa sitt visum på fel ställe blev man helt livrädda, tydligen fanns det någon kameraövervakning och man fick absolut inte vifta med pengar på fel ställe. Vid tullen var man sedan extremt grundliga. Tre mystiska män i en bil som kom från Iran måste ju bara vara något skumt och narkotikahunden klarade sedan inte att skilja knark från Bondos hemgjorda honung som tydligen spillts i bilen någon gång. När vi äntligen blivit frikända från misstanken om att vara knarkkurirer var dock tullarna väldigt hyggliga och hjälpte oss med extraförsäkringen för bilen som vi också behövde. Allt som allt tog passagen oss 4,5 timme.
Efter detta ville ändå Akaki, som nu börjat längta hem på allvar, åka bil hela natten för att komma till Georgien. Vi lyckades dock hejda honom och ta in på enklaste sortens hotell i Kars. Staden Kars i östligaste Turkiet är kanske mest känd för att noblepristagaren Orhan Pamuks "Snö" utspelar sig där. Tyvärr har jag fortfarande inte hunnit läsa boken trots att jag fick den i julklapp.
Välkomstskylten till Nakhchivan.
söndag 9 september 2007
Nakhchivan
Från Jolfa till staden Nakhchivan (som ligger i den Azerbaijanska exklaven Nakhchivan) var det bara cirka 40 kilometer att köra. Landskapet bestod mest av öken och när temperaturen var någonstans mellan 35 och 40 grader kändes det lite spännande på något sätt.
Efter att ha inkvarterat oss på hotell Ukraina i utkanten av staden gav vi oss av för att leta reda på det tänkta kartområdet. Det visade sig vara en relativt nyanlagd park (till Heydar Alievs ära eller något liknande) och en del fina sportanläggningar. Vi hann på kvällen även med att mäta upp gränsen för området och förbereda kartritningen. I morgon är det meningen att vi ska träffa stadionchefen som Peo tidigare pratat med. Hoppas det mötet går bra så att vi inte kommit hit också i onödan.
Intrycken från Azerbaijan och Nakhchivan är lite konstiga. Det finns massor med fina nybyggnationer till exempel skolor, parker och bankpalats av det större slaget. Det verkar dock mest vara regimens skrytbyggen för hos befolkningen har jag inte sett något särskilt välstånd utan man åker, precis som i restan av Kaukasus, runt i gamla ryska bilar och bor i ganska skraltiga hus, även om det är lite större andel småhus än lägenheter här. I morgon när det är måndag ska det bli intressant att se om de arbetas någonting här eller om Nakhchivan bara är någon slags potemkinkuliss.
Karta över exklaven Nakhchivan.
Den turkiska TV-kanalen "Turksport" visade ett långt reportage från orienteringstävlingar i Niksar.
I parken kan man hyra trampbåtar.
lördag 8 september 2007
Byråkrati
I alla fall blev det ganska snart tvärstopp på regionkontoret. I stället skickade dom oss till "Aras Free Zone" som tydligen är något särskilt organ för industri- och turismutveckling i regionen. Där fick jag prata med en ung kille som på utmärkt engelska förklarade för mig att utan ett officiellt brev från någon iransk organisation var det inte att tänka på att rita en egen karta i de här gränstrakterna. Möjligen kunde vi få använda deras väldigt schematiska stadskarta över Jolfa för vårt arrangemang. Jag tog hans e-mailadress så kanske det ändå kan gå att ordna något hemifrån.
Samtidigt som jag rände runt på stan hade Akaki väldiga problem med att få bilen genom tullen. Den här turen genom Iran ser ut att bli en både dyr och lönlös affär. Hoppas vi kan ha mer tur i Nakhchivan i morgon.
fredag 7 september 2007
In i Iran
Till slut kom vi fram till gränsstationen som ligger ganska vackert mellan steniga bergstoppar. På den armeniska sidan gick gränskontrollen lite lagom långsamt trots att det inte var någon kö någonstans. Efter att vi hade visat passet 5-6 gånger och skickat packningen genom röntgenapparaten var vi i alla fall igenom.
På den iranska sidan gick det väldigt snabbt och smidigt att få våra pass stämplade, men när det gällde att få bilen registrerad var det däremot tvärstopp. I Iran helgar man tydligen vilodagen (fredag) genom att ha hela gränsen öppen utom just registreringen av utländska personbilar. Det kändes lite surt att ha gått på samma nit som Peo & co gjorde i april. Vi funderade ett tag och bestämde oss sedan för att ta taxi till Jolfa och återvända i morgon för att hämta bilen. Troligen blir då jag och kanske även Pavel kvar i jolfa för att reka möjligheterna till kartritning. Ett rum på Jolfa Tourist Inn var billigt, även om standarden kanske inte är den högsta, så den dyra taxiresan kanske jämnar ut sig ändå om man jämför med vad det hade kostat att stanna en natt till i Jerevan. Mitt tandkött var i dag helt bra och det verkar som om jag slipper ett akut tandläkarbesök på bortaplan.
Spännande landskap i södra Armenien.
Staden Goris ligger vackert i en dal.
Pavel och jag vid Meghripasset.
Akaki och Pavel vid bilen som tg oss över bergen.
torsdag 6 september 2007
Väntan
Eftersom vi var lite sena kunde vi dock inte få visumen samma dag utan vi blev tvungna att vänta till i morgon. Nu provade vi ett annat hotell som enligt Nelli skulle vara några kronor billigare. Lite billigare blev det och standarden är ungefär den samma.
När det gäller det fortsatta resandet (förhoppningsvis in i Iran i morgon) så har vi tyvärr inte fått några bra besked om kartritning. Det lutar åt att vi åker till staden Jolfa och frågar på hotellet där om de kan hjälpa till. Skogen som ligger 45 kilometer från stan känns väldigt osäker och troligen är det bättre att försöka få till någon liten stadskarta.
onsdag 5 september 2007
Varmt i botaniska trädgården
Idag kände jag mig inte det minsta pigg (huvudvärk, kanske beroende på de 37 plusgraderna, och fortfarande ont i tandköttet) och fick för första gången lite hemlängtan. På kvällen visade det sig att Akaki inte dök upp som det var meningen att han skulle. Han är fortfarande kvar i Tbilisi och ska försöka ta sig hit i morgon i stället.
tisdag 4 september 2007
Födelsedag
På kvällen blev det faktiskt även lite firande med tårta och vin på kontoret. När man fyller år är tydligen traditionen här att det ska hållas långa och förmanande tal av de äldre gentlemännen i församlingen. Människorna som jobbar både här och i Koghb har förresten hjälpt oss på alla möjliga sätt med grundmaterial och datorer så att vi kunnat rita mycket karta på kort tid.
Det tråkigaste som hände iadg var att jag verkar ha dragit på mig någon sorts lättare tandköttsinflammation. Jobbigt att tugga all den sega maten är det.
Dammen i parken. Såg några herrar som tog en simtur här.
måndag 3 september 2007
Resa till Jerevan
Vid elvatiden på förmiddagen hämtade David (inte Tbilisi-David utan en annan, populärt namn i de traditionstyngt kristna länderna Georgien och Armenien) upp oss i sin Lada Niva för transport till Jerevan. Med oss tre kartritare + Nelli (tolk och allmän fixare åt oss i Armenien) som passagerare blev det ganska trångt trots att vi surrat fast packningen på taket. Färden gick över ett bergspass på cirka 2200 meters höjd och förbi den stora sjön Sevan. När vi kom fram checkade vi in på hotell Olimpia, åt mat och diskuterade GIS-system på Forestry Training Centres kontor. Senare var Pavel och jag och tittade på Segerparken där vi ska rita karta medan Jan-Olov försökte fixa fram grundmaterial åt oss. parken hade ungefär det man kunde förvänta sig: enorma monument, T34-tank, nöjesfätl, sjö och en del halvt igenvuxen parkskog.
Nellis farbror, Nelli och Jan-Olov utanför kontoret i Koghb.
Motorvägen förbi Sevan.
Statyn "Moder Armenien" i Segerparken.
Sovjetiska stridsvagnar skäms man inte för att ha kvar.
Pariserhjul fanns det också i parken.