måndag 23 juli 2007

Renovering och träning

I lördags tog jag en ledig dag från kartritandet för att hälsa på föräldrarna och hjälpa dem lite med ombyggnationen av sommarstugan. Jag hade även det tvivelaktiga nöjet att släpa en tung tvättmaskin uppför jordrampen och in i huset.





Som synes blev det ett par plankor över när vi var klara med utbyggnaden.

Jag passade även på att träna lite i klassisk Bergslagsterräng. Försöker hitta någon slags form inför slovenska 5-dagars (http://www.oocup.com/).


Gruvhålsområden i tät granskog gav nästan lite samma känsla som slovensk karstterräng (kartritare Per Sundberg).

torsdag 19 juli 2007

Bra dag!

Idag har jag äntligen fått kontakt med min ukrainske kartritarkollega som det är meningen att jag ska samarbeta med i Kaukasus. Nu hoppas jag det återstående planeringsarbetet går som en dans.

Dessutom har jag hunnit med sex timmar fältarbete där jag ritat karta i nästan enbart fin skog.

Och det har inte regnat på hela dagen. (Även om de tretton grader som termometern visade i Idkerberget i morse kändes lite kyliga så är det ändå en klar förbättring av vädret.)

söndag 15 juli 2007

Idkerbergets gruva

Igår fanns det en bra artikel om Idkerbergets gruva i tidningen: http://www.dalarnastidningar.se/nyheter/ludvika/article213734.ece . Nedrans Bo Joffer att sno mitt "scoop", jag hade ju också tänkt skriva om gruvan! Jag som till och med gjort ett besök på Geologiska museet för att ta reda på lite mer fakta än det som finns på internet...

Det får helt enkelt bli så att jag bara presenterar de viktigaste faktauppgifterna som de glömt bort i tidningsartikeln:

- Idkerberget är egentligen en relativt modern gruva (i alla fall om man jämför med närbelägna Tuna Hästberg), gruvbrytning i stor skala startade inte förrän i början av 1900-talet.

- År 1902 byggdes en linbana som transporterade malmen till Ulfshyttans hytta. (Jag har inte lyckats lista ut sträckningen för denna eller om man kan se några rester av den någonstans.)

- 1912 kom järnvägen till Idkerberget och ökade transportkapaciteten ytterligare. Järnvägen är numera uppriven, men man kan fortfarande se banvallen och det gamla stationsområdet.

- Till en början var de flesta gruvbyggnader i trä, men på 50-talet blev det dags att modernisera och då var det självklara valet vacker, armerad betong.

- Berglaven byggdes 1952 och är 41,3 meter hög. Personlaven stod klar två år senare och mäter 29,5 meter.

-Gruvan var under sin livstid en av Sveriges djupaste. Brytningen avslutades på 970 meters djup.

-Det som gjort Idkerberget mest känt är nog ändå det stora gruvraset den 16 mars 1961. Det som hände var att taket kollapsade i ett bergrum på cirka 400 meters djup och raset fortplatade sig sedan hela vägen upp till marknivån där det bildades en 125 meter djup grop. Raset skedde mitt inne i samhället och det var enbart en fruktansvärd tur som gjorde att ingen kom till skada.



- Rasgropen är numera vattenfylld och ser ut som en ganska trevlig badsjö. Men man bör nog låta bli en simtur där eftersom området fortfarande är avspärrat. Risken för nya ras är dock minimal och det avspärrade området har nu minskats ner till att bara vara precis runt gropen. I skogen runt omkring kan man se ruinerna efter en del av de hus som man hastigt fick överge 1961.

- Den 28 februari 1977 lades gruvan slutligen ned. Det var inte malmen som tog slut utan priset på järnmalm blev helt enkelt så lågt att Idkerberget inte längre kunde konkurrera. Under de senaste åren har dock efterfrågan ökat så mycket att man nu allmänt börjar prata om möjligheterna att öppna flera av de gamla bergslagsgruvorna igen. Idkerbergets gruva är inmutad av ett företag som heter Archelon Mineral och de har ett undersökningstillstånd.

För deltagarna på årets Gyllbergslopp kan det vara särskilt intressant att notera:

- Tävlingscentrum kommer att ligga ovanför det som kallas "Centralgruvan" och precis vid målet har det tidigare legat en mekanisk verkstad.

- På väg till start kommer alla deltagare passera förbi det gamla dagbrottet "Herrgruvan" som numera till större delen är igenfyllt med grus.

- Ute på banorna syns i stort sett inga spår alls av gruvdriften. Om jag minns rätt så finns det bara ett enda litet gruvhål på kartan så man ska ha väldig tur om man passerar förbi där.

fredag 13 juli 2007

Lägesuppdatering

Nu börjar det bli länge sedan jag skrev något här. Vad har jag då gjort sedan sist?

Svaret är: ritat karta i Idkerberget och inte så mycket mer.

Vi har haft ett första möte med banläggare och tävlingsledare för nästa års tävling. Efter att alla varit på plats i terrängen och funderat så lutar vi åt att IP nog är den optimala målplatsen för en orienteringstävling. Frågan är bara om vi får vara där?

Jag har även haft ett möte och en liten kartpromenad med min kartkontrollant (eller heter det kartrådgivare?) Hans-Erik Lang från Ludvika. Lyckligtvis var vi ganska överens om hur en orienteringskarta ska se ut och jag slipper börja om från början.

Lite bilder på vad man kan få se i skogen:


Den så kallade Harsprångsledningen, som sträcker sig 100 mil mellan Harsprånget och Hallsberg, var den första 400 kilovoltsledningen i världen. På senare år har ledningsgatan breddats ytterligare för att ge plats åt en av Banverkets linor. ABB i Ludvika är visst väldigt sugna på att bygga om hela rubbet med HVDC-teknik. Orienterarna som ska springa här kommer nog inte fundera så mycket över det utan bara korsa kraftledningsgatan så fort som möjligt.

Jag såg en räv men lyckades tyvärr inte fånga den på bild. Rävgrytet som grävts ut i en gammal kolbotten var lättare att fota.

En del väldigt fin och snabblöpt orienteringsterräng finns det också.


Runt Idkerbergets samhälle finns det så många övergivna gamla jordkällare att jag börjat fundera på om de inte använts till något annat än att bara förvara potatis i. Är de skyddsrum att gömma sig i när ryssen försöker slå ut den svenska stålindustrin eller kanske dynamitförråd?

fredag 6 juli 2007

Georgiska alfabetet

Idag verkar det bli regn hela dagen och allt fältarbete är tills vidare inställt. Jag fördriver tiden med att se Tour de France, städa och lära mig det georgiska alfabetet.



5 vokaler, 28 konsonanter. Till en början ser det ut som bara ett virrvarr av krokiga krumelurer, men bara genom att lära sig vokalerna och de vanligaste konsonanterna är man en bra bit på väg. Svårast är de glottaliserade konsonanterna (de som har ett frågetecken innanför hakarna), jag har fortfarande inte lyckats förstå hur de egentligen ska uttalas. Lite övningsmaterial kan ju vara till exempel texten på en orienteringskarta:




Ber om ursäkt för den dåliga bildkvaliteten men den här gamla kartan ritad av Litauer ska visst bli reviderad och använd på Höst-Öst i år. Den stora blåa texten ovanför "2500" är namnet på en stad i Georgien och det som står med brunt är heller inte helt omöjligt att förstå.


IRIK





Vid idrottsplatsen i Idkerberget har IRIK (Idkerberget Rämshyttans IK) en av Borlänge kommuns mer okända spårcentraler.






Jag har inte lyckats lista ut exakt vilka idrotter IRIK nu har på programmet. Enligt RF är det friidrott och skidor, men fotbollsplanen och omklädningsbyggnaderna verkar ju också vara välskötta. IRIK var faktiskt tidigare anslutna till Svenska Orienteringsförbundet, men orienteringsverksamheten är nu nedlagd sedan ganska många år.




onsdag 4 juli 2007

Kartnormen på ryska

För att orienteringskartor över hela världen ska se likadana ut så har Internationella Orienteringsförbundet tagit fram en standard som kallas "Internationella Kartnormen" eller "ISOM2000" (International Specification for Orienteering Maps 2000). I den finns angivet utseendet på alla karttecken och när dessa ska användas. Lyckligtvis finns det datorstöd för renritningen av orienteringskartor (till exempel OCAD), så att en höjdkurva ska vara just 0,14 mm tjock behöver man sällan hålla i huvudet.

Kartnormen finns översatt till ett antal olika språk: http://lazarus.elte.hu/tajfutas/isom2000/index.html Att läsa på lite och lära sig rätt terminologi underlättar när man vill snacka orientering utomlands. Själv har jag börjat läsa igenom den ryska varianten:







måndag 2 juli 2007

Bostadsmarknaden i Idkerberget

Drömadressen för en orienterare?





Kompassvägen 3 är en ljus och luftig tvåplansvilla med visst renoveringsbehov.

Friskförklarad

Idag har jag varit på Falu lasarett och fått bra besked. Min hjärtmuskelinflammation verkar ha varit av det lättare slaget och jag kan börja träna lite försiktigt redan nu.

Nu har jag även fixat till inställningarna på bloggen så att alla ska kunna skriva kommentarer och ställt klockan så att den inte längre går på Stilla-havs-tid.

söndag 1 juli 2007

Peace & Love

Under veckan och helgen har Stora Tuna hjält till att arrangera Peace & Love-festivalen i centrala Borlänge. Vi har haft huvudansvaret för campingen och skötta bland annat entré, kiosk, städning och dusch. För min del blev det lite mer jobb med detta än vad jag tänkt från början. Bland annat grillade jag hamburgare på den dygnet-runt-öppna kiosken under två nätter.
Det som ligger på grillen är färdiga hamburgare, vilket är en maträtt jag nu vill slippa se åtminstone de närmaste veckorna. I bakgrunden syns en hårt arbetande tuning som tyvärr inte är så aktiv inom orienteringen längre.