tisdag 27 maj 2014

Gaper Day

Någon undrade om jag inte sett några björnar den här gången i Kanada. Självklart har jag det! Våren är ju perfekt björnskådningstid eftersom de då söker sig lite längre ner på bergssluttningarna och närmare bebyggelsen. Dagen efter att jag träffat puman så tyckte jag det borde vara säkrare att vara i andra änden av kartan istället. Men när jag stod och ritade lite på en beståndsgräns hörde jag plötsligt ett skrapande ljud uppifrån. Såg mig omkring och upptäckte att det satt en hyfsat stor björn tio meter upp i en Douglasgran. Jag blev inte särskilt rädd, björnen hade ju försökt gömma sig för mig, men jag tittade ändå mig omkring lite nervöst efter fler björnar innan jag backade tillbaka samma väg som jag kommit. Gick minst 500 meter bort innan jag vågade börja rita på kartan igen.

Några dagar senare såg jag ytterligare en liten björn. Den här gången satt den nedanför stolliften och åt av skidåkarnas tappade matrester medan jag passerade ovanför...

Annars har det varit mycket regn de senaste dagarna och jag har inte fått riktigt så mycket ritat som jag skulle vilja. Har några bilder att publicera i alla fall:

Några av de intressantaste delarna av kartan har fina berghällar med små gölar mellan.
Kommer nog tyvärr inte hinna rita karta där den här stenen ligger.
Den monstruösa och svindyra bob- och rodelanläggningen ligger precis i kartkanten.
Idag var det "Gaper Day" det vill säga den traditionella säsongsavslutningen i skidbackarna. Men så dramatiskt är det inte i Whistler. Om bara några veckor öppnar ju sommarskidåkningen på glaciären. Men lite firas det ju ändå. Många av de som bor och jobbar här klär ut sig i lustiga gamla kläder och letar fram några skräpskidor från 80-talet att åka på. När jag klev på stolliften på morgonen fick jag ryggsäcken visiterad efter alkohol, vilket väl borde innebära att det är en helnykter tillställning??? Helst ska man också åka sista åket hela vägen ner till byn, oavsett snömängd. 

Idag ritade jag karta i slalombackarna och plötsligt kom det en kille åkande på skidor nerför den nästan helt snöfria pisten jag befann mig i. Han tyckte själv att det gick riktigt bra att åka, möjligen kunde det vara lite farligt med all sten i backen.

Men frågan är vad han egentligen tyckte om den sista kilometern ner till byn?

Senare kom ännu fler åkare och jag passade på att spela in en actionspäckad skidfilm i HD-format:

2 kommentarer:

Zerbembasqwibo sa...

Förutom alla vilda djur kommer jag osökt att tänka på Romme Alpin! Dags införa motsvarande säsongsavslutning där!?

.c sa...

vore inte helt fel.
(faktum är att det påminner litet om en viss skid-och kultur-helg uppe på bergebo . . . )