måndag 23 december 2013

Resplan södra Afrika 2013-2014

Vintern var tydligen bara här och vände men jag känner ändå att det är dags att åka utomlands nu. Ända sedan förra vintern har jag varit ganska inställd på att tillbringa början av 2014 på varmare breddgrader. Tvekade dock ganska länge mellan olika alternativ (Australien/Nya Zeeland, Centralamerika/Karibien osv) men till slut fastnade jag för södra Afrika. Dels fanns möjligheten att springa en hel 5-dagarstävling samtidigt som jag nog ändå kan lyckas undvika att rita någon orienteringskarta. I stället har jag tänkt vila upp mig och träna på att prata portugisiska.

Jag flyger till Johannesburg och inleder direkt med Big Five O-Week i Nelspruit/Kaapsehoop. Sedan är den preliminära planen att ta en ganska lång sväng genom större delen av Moçambique och sedan återvända lite snabbare genom Malawi, Zambia och Zimbabwe. Tanken är att utnyttja enbart kollektivtrafik, tror det ska gå att ta sig fram med bussar i stort sett överallt. 


Sist jag la upp en så här detaljerad resplan på bloggen, inför min resa i Västafrika 2010-2011, så lyckades jag faktiskt följa den väldigt noga ävenom jag genade lite på slutet. Vi får se hur det blir den här gången, är lite orolig för vad regnperiod innebär för framkomligheten på vägarna.

God Jul!


söndag 6 oktober 2013

Det regnar i Whistler

Inte just nu, men större delen av de senaste två veckorna har det faktiskt regnat. Visst, det var en liten chansning att åka hit på hösten för att rita karta, men så här illa trodde jag inte det skulle vara. Blött och kallt och nysnö på bergstopparna har varit vad jag fått vänja mig vid. Har dessutom haft lite problem med utrustning som pajat och har därför gjort nyinvesteringar både i hårdvara och mjukvara. I mellanperioden blev jag tvungen att gå tillbaka till klassisk papper-och-penna-kartritning. Inte helt lätt när grundmaterialet är ganska undermåligt. Tror dock att jag innan jag åker hem kommer att ha fått till en karta som trots allt är användbar, även om jag tvivlat lite vid några tillfällen. Snart dags att åka hem, hoppas på bättre höstväder i Sverige.

Det är dyrt i Whistler så här tar man till lite alla möjliga metoder för att hitta billiga bostäder. 

Fint vattenfall precis vid kartkanten. Det är ett litet bekymmer för banläggaren hur deltagarna ska ta sig över de två stora bäckarna som finns i området.

Många skidor kan man hitta i skogen.

Missade hela svampsäsongen i Sverige men det finns ju trattkantareller i Kanada också upptäckte jag.

Ny utrustning: Motorola ES400 med Momap.

måndag 2 september 2013

Bjorn Again

Nu har det gått fem år och några dagar sedan jag sist rapporterade om björnmöte på bloggen. Den gången var det bara en liten björnunge som jag dessutom såg när jag satt i bilen på väg uppför Sumas Mountain för att rita karta. Men nu har jag faktiskt sett en riktig stor (nåja, det var en svartbjörn) björn i skogen medan jag ritade karta. Stod helt stilla och ritade på min handdator väldigt koncentrerat när jag hörde något svagt ljud. Tittade upp och såg en springande björn som försvann innan jag ens hann reagera. Lite chockad blev jag, men inte direkt rädd. Fortsatte rita karta och såg inte till några fler björnar den dagen.

Övrigt som hänt? Ja inte så mycket. Har mest jobbat. Gjorde ett besök på gruvmuseum i Britannia Beach och tittade på anrikningsverket som hade vissa mindre likheter med det i Bockmossen.

Några bilder:

Kabinbanan "Peak-2-Peak" som binder samman Whistler Mountain med Blackcomb Mountain. Ganska högt.

Utsikt från kontoret.


Saker man kan hitta i skogen.


Här har någon med stora fötter trampat. Sasquatch?

Fin terräng.


Svårpasserad bäckravin.

Stor sten.


söndag 18 augusti 2013

Islands historia

Skrev resedagbok när jag var på Island, men den blev skittråkig så här kommer i stället en kort sammanfattning av Islands historia:

år 874: En viking som druckit för mycket mjöd seglar fel och hamnar på en ogästvänlig ö där det bara verkar finnas sten, berg, vulkaner och glaciärer. Han skäms lite för sin felsegling och låtsas i stället att ön är något slags paradis. Massor av vikingar faller för bluffen och flyttar till ön som får namnet Island.

år 930: Islänningarna har redan svårt att hålla sams och startar därför ett parlament.

år 964: Reidar Botolfsson från Laugavatn uppfinner bubbelpoolen.


Den första bubbelpoolen.
ca år 900-1012: Islänningarna har så tråkigt att de börjar hitta på sagor att berätta vid brasan eller i bubbelpoolen.

år 1000: En särskilt uttråkad islänning som heter Leif Eriksson tröttnar på Island och åker iväg och upptäcker Amerika i stället.

Leif Eriksson

år 1012: Leif Eriksson återvänder till Island och har med sig Elvis Presley och receptet till Kentucky Fried Chicken.

år 1012-1018: Rock 'n' Roll har ett tillfälligt uppsving på Island innan man återgår till sagor igen.

år 1220: Snorre Sturlasson börjar skriva ner sagorna. Andres Lokko rasar. I ett debattinlägg på DN:s kultursidor hävdar han att Snorres sagor inte är "äkta".

år 1262: Danmark ser till att det blir "nån jävla ordning" på Island.

år 1627: De frihetsälskande barbareskstaterna har problem med vakanser i Fas3 och beger sig därför till Island för att skaffa mer arbetskraft.

år 1887: Gisli Arnarsson från Hafnarfjördur inser att rika utlänningar gärna åker på semester till en kall och ogästvänlig plats som ligger åt helvete långt bort bara för att kunna skryta om det efteråt och han startar därför resebyrån extremeiceland.is.

år 1941: Danmark ockuperat av nazi-Tyskland. Islänningarna har ingen aning om vad dom ska göra.

år 1944: Efter att USA, Storbritannien och den danska exilregeringen berättat för islänningarna hur dom vill ha det så utropas den självständiga republiken Island.

år 1963: Island får ett nytt grannland i form av Surtsey. Innan surtseyianerna ens hinner reagera har de blivit ockuperade av Island.

år 1991: Magnús Ver Magnússon världens starkaste man.

år 1993: Björk släpper Debutskivan.

år 2006: Techno Viking blir en youtubesuccé. Det finns dock de som hävdar att han inte alls är islänning utan tysk.

år 2007: De isländska bankernas värde är 17 gånger mer än BNP för landet.

år 2009: De isländska bankernas värde är exakt 0.

år 2010: Eyjafjallajökull får ett mindre utbrott och plötsligt funkar inte ens toppmoderna passagerarflygplan längre.

Hjälpkurvor

A är laserskannade 1-meterskurvor på en sydsluttning. B är de valda 5-metersnivåerna. Vilka av C-H är korrekta sätt att rita enligt kartnormen? Vilka är lämpliga?


söndag 28 juli 2013

Kass humor

Jag gjorde som det stod på skylten på väg hem från Boden.

måndag 1 juli 2013

Kartritning i Tuna-Hästberg

Folk vill tydligen veta vad som händer i Tuna-Hästberg. Massor är naturligtvis svaret. Igår var det auktion i Folkets park till exempel. Mycket folk på plats. Jag var dock bara lite halvintresserad, såg till att rita karta inom hörhåll så att jag kunde skynda mig om det skulle dyka upp några intressanta objekt (Popsicles "Power Ballads"-EP, en fungerande stationär telefon, gärna av modellen röd kobra, "Att ha fritidsbåt" med Lolita Pop på vinyl osv). Men det verkade bara vara dom vanliga tråkiga prylarna som såldes: Stekpanna 90 kr, bestick i äkta nysilver 20 kr, ekskåp 600 kr, uppstoppad Grävling 800 kr.

Hur är det i skogen då? Ja, den avlånga åsen "Limberget" bjuder på det mesta. Fin skog, ful skog, höga branter att trilla ner för, kalkbrott, järnbrott, skidbrott. Fotade några bilder så kan ni bedöma själva om det är värt besväret att åka till Tunas medeldistans 21 september:

Stenen var inte med på den gamla kartan, men jag kan inte låta bli att rita in den.

Kalkbrott, Limberget har naturligtvis fått sitt namn av att man brutit "Limsten" här.

Hembygdsföreningen informerar om varför skogen är så fin just här.

Skidbrott

No. 1, The Larch

Så här ser Limbergsleden ut på ett av de finare ställena.

Höll ju på att glömma bort, men naturligtvis måste man uppmärksamma att fusket inom kartritningen äntligen är på väg att avslöjas: http://zerbembasqwibo.blogg.se/2013/july/kartritare-avslojad-som-fuskare.html