torsdag 13 januari 2011

En vanlig dag i Ghana

Redan igår snackade jag lite med en tysk tjej om att åka till Kakums nationalpark idag. På morgonen dök det dock upp lite andra ideer. Två tyska bröder som redan varit i Kakum och inte tyckte det var så jätteimponerande ville hellre ha oss med på någon annan expedition. Efter en ganska långdragen frukost och en del diskussioner bestämdes det att vi skulle ta en gemensam taxi till Wassa Domama Rockshrine.

Attraktionen att se är egentligen bara ett jättelikt flyttblock som tidigare varit en helig plats. Det är dock även en trevlig vandring dit genom regnskog och kakaoplantager och det finns också mojligheter till en kanottur på floden. Tyvärr råkade vi ut for lite missöden på vägen som gjorde att det blev en ganska ansträngande dag.

Redan när vi åkte ut från Cape Coast tyckte jag avgassystemet på taxin skrapade i marken lite oroväckande mycket. Det höll dock ihop hela vägen ut till Wassa, som ligger 5-6 mil norr om Cape Coast, även på den dåliga grusvagen mot slutet. Däremot blev det motorstopp med något elektriskt fel (som visade sig vara bränslepumpen) när någon kilometer återstod till parkeringsplatsen.

Vi lämnade taxichaufforen att försöka fixa problemet på egen hand och började i stället vandra i sällskap med vår guide. Det var en fin promenad i lite halvmulet väder, till en början längs vägen och sedan på mindre stigar fram till den stora stenen. Klippblocket ligger mitt i skogen och är ganska väl dolt av vegetationen, trots att det säkert är tio meter hogt. Man kan gå under det, takhöjden är flera meter, och även klättra upp till toppen med hjälp av nedhängande trädrötter.

På tillbakavägen valde vi en annan väg som innefattade en kanotfärd nerfor floden. Det var inte direkt forsränning, men ändå lite spännande i en ranglig träkanot. Totalt sett var vi mycket nöjda med utflykten, det var väl värt besväret att ge sig ut i bushen en bit.

När vi så småningom, efter att ha liftat en bit med en minibuss, kom tillbaka till taxin så hade chauffören fått hjälp av en mekaniker som fixat problemet hjälpligt. Vi kom dock inte så många kilometer innan även avgassystemet slutligen gav upp. Det blev en hel del trixande for att forsoka få loss löshängande delar av avgasröret, men med hjälp av lite ståltråd kunde vi till slut ta oss tillbaka till Cape Coast. Vår glade chaufför verkade ta det mesta med jämnmod trots alla problem och vi gav honom några extra kronor till bilens reparationsfond. På kvällen smakade det ganska bra med en dusch och en hamburgertallrik pa strandrestaurangen.Taxin går sönder första gången.


Sara, Martin och Flo.


Klippblocket.


Klättring för att ta sig upp på toppen.

Kanoten.Taxin går sönder andra gången.


3 kommentarer:

.c sa...

Hurra att du ger oss skönberättande livstecken. :) Ghana låter skoj. Här är det -20°C, månsken, och jag har gått vilse i snöskottade återvändsgrändslabyrinter. *lycklig*

Linnea sa...

Funderade just på var du höll hus. Kul att läsa!

H. Tomtén sa...

Hustomten som vaktar lgh meddelar "på nordfronten allt lugnt!"